Jump to Navigation

Neprispôsobiví?

Neprehliadnite!

Ak váš inzerát už nie je aktuálny, vymažte ho prosím, tak, že kliknete na Upraviť a úplne dole na Odstrániť. Ak chcete niekomu, kto reagoval na váš inzerát poslať mail, kliknite na meno autora komentára, rozbalí sa vám nové riadkové menu a z neho si vyberte Kontakt. Ak chcete reagovať na inzerát v rubrike Darujte, postupujte rovnako, kliknite na meno autora inzerátu a z nového menu si vyberte Kontakt a pošlite mail.

Veci je možné len darovať, nie je možné predávať ani za symbolickú cenu.

V našom svete sú všetky javy usporiadané podľa Gaussovej krivky. Vľavo na krivke je všetko, čoho je minimum až málo, na pravej strane krivky zase všetko to, čoho je veľa až moc. V strede krivky je priemer.
Ale priemer - jeho normy, správanie, prejavy... atď. - nie je rozhodujúci pre kraje krivky. Tie kraje majú svoje normy, správanie sa a prejavy. Prečo by sa mali všetci vtesnávať do priemeru? Len preto, že priemeru je najviac?

Prispôsobovať sa kohokoľvek predstavám nie je povinnosť ani nutnosť.
Na svoje správanie má každý nejaké dôvody, ktoré zväčša z jeho uhlu pohľadu považuje za úplne OK.
Nikto z nás tu nie je na to, aby akéhokoľvek iného dospelého prerábal na svoj obraz.

Každý z nás sa aspoň raz vo svojom živote dostal do situácie, ktorá mu z nejakého dôvodu nevyhovovala. Možností, ako danú situáciu riešiť, je presne toľko, koľko je riešiacich.
Nie vždy je jediné správne riešenie prispôsobenie sa. Sú situácie (a je ich veľmi veľa), kedy prispôsobenie škodí.

Nemecký pastor Friedrich Niemöller napísal o svojej spoluzodpovednosti za násile, páchané v druhej svetovej vojne: Najskôr prišli po komunistov a ja som sa ich nezastal, lebo som nebol komunista. Potom prišli po židov a ja som sa ich nezastal, lebo som nebol žid. Potom prišli po odborárov, ale ja som sa ich nezastal, lebo som nebol v odboroch. Potom prišli po katolíkov, ale ja som sa ich nezastal, lebo som bol protestant. Potom prišli po mňa a vtedy už neostal nik, kto by sa ma zastal.

Prosím, skúste nad tým popremýšľať skôr, ako zase jeden raz budete mať chuť niekoho odsúdiť len preto, že z rôznych dôvodov nie je niečomu "prispôsobený".

Running Shoes, Trainers, Shorts, Spikes and Clothing

Komentáre

"najväčší nepriatel človeka,je viera,ze je slobodný.."

Súhlasím, k naozajstnej slobode máme ešte hooodne ďaleko, deklarácia ľudských práv je len zhluk pekne znejúcich slov, ale skutek utek.
To však nič nemení na tom, že každý jeden človek sa narodí ako slobodná bytosť.

Háčik je v tom, že tento chorý systém, v ktorom žijeme, nás deformuje a udržiava v presvedčení, že je statický; že jedinec nič nemôže zmeniť; že jediné, čo nám zostáva, je frfľať na to, čo sa nám nepáči a čo nám nevyhovuje, a že sa musíme dokola prispôsobovať.

Nie je to pravda.

Minulý týždeň tu bol príspevok, kde bola reč o neprispôosbivých, ale kedže autorka príspevok zmazala, vkladám svoje komentáre sem:

Je jedno veľmi pekné indiánske príslovie: "Prejdi míľu v mojich mokasínach!"
Ak by si sa narodila v osade v chatrči, ako jedenáste dieťa, veľmi pravdepodobne mentálne podpriemerná, a za celý svoj život by si poznala od bielych len ústrky a ponižovanie, a na druhej strane by si vedela, že vyhrážanie sa Bruselom a obvinením z rasizmu takmer okamžite dostaneš to, čo chceš a neraz ešte viac - takmer na 100% by si sa správala presne tak isto, ako sa správajú tí, ktorí ti tak strašne škriabu oči.

A ešte aj tí Rómovia, ktorí majú vzdelanie a snažia sa, to tiež nemajú v tejto spoločnosti ľahké. Stačí, že majú tmavú pleť. A už sú u 90% bielych "okalibrovaní": "Fuj-fuj-fuj Cigáni hnusní, špinaví a leniví!"

Taký malý príklad zo života - na konci roku 2002 chceli ŽSR zrušiť do našej dedinky vlakové spojenie (a ešte na ďalších cca 70 lokálnych tratiach). Mne to bolo v podstate šum a fuk - máme auto - ale vedela som, že ľudia v dedine ten vlak potrebujú, aby sa dostali do práce a tak. Oslovila som vtedajšieho kandidáta na starostu s výzvou, aby sme zorganizovali petíciu. A aj sme to urobili.
Veľa ľudí vtedy frflalo, že to nemá zmysel, že aj tak to nepomôže... Ale petíciu podpísali, ukecala som ich...
A viete čo? Ten vláčik (a ešte jeden, myslím) sa podarilo zachrániť a jazdí dodnes. Ostatné lokálne vláčiky naozaj zrušili.
(A ten kandidát vyhral voľby a je starostom podnes.)

O tom tu točím. Ak sa vám niečo nepáči, tak s tým dačo robte. Vypisovanie kade-tade po nete a kydanie na druhých, že nič nerobia, ešte nič neopravilo.
Tým našim vláčikom sa vozia aj tunajší rómovia. Chodia síce "len" kopať kanály, lebo na kvalifikovanejšoiu prácu nemajú vzdelanie - ale pracujú. Ak by vláčik prestal jazdiť, veľmi pravdepodobne by som ich mala čoskoro v záhrade, kde by oberali našu úrodu. Hlad je totiž sviňa radca...

Rómovia žijú v podmienkach, ktoré im pripravila biela väčšina.
Žijú ako vedia.

Mentalita týchto ľudí je čisto kočovnícka. Spôsob života, ktorý sme im doslova vnútili, ich "pretransformoval" na to, čím su dnes.
A my sa teraz ideme pohoršovať?

Cigáni žili dobre podľa seba, spôsobom, ktorý im vyhovoval. Kočovali, pracovali, mali svoju kultúru, svoju hrdosť.
Potom sme ich my donútili usadiť sa a teraz sa veľmi čudujeme, že za nejakých 50 rokov stále neprijali náš spôsob života.
Lenže to, čo je pre nás OK, nemusí byť OK pre druhých.

http://www.diskriminacia.sk/?q=s_race/sm_history
Máloktoré etnikum na Slovensku zažilo toľko diskriminácie a útlaku ako Rómovia. V Československej republike násilné usadenie kočovných rodín, v Slovenskom štáte koncentračné tábory, v Československej socialistickej republike násilná asimilácia, nútené vysťahovávanie na prácu do českých baní, presídľovanie a odopieranie kultúrnych a národnostných práv, majúce za následok hlboký kultúrny a sociálny rozklad rómskych komunít, ktorého dôsledky v niektorých oblastiach pretrvávajú dodnes.

A ešte jeden link: http://berky.blog.sme.sk/c/189536/Dejiny-Romov.html

Štát sme my, každý jeden. Nie je to nejaká anonymná postava, ktorá čosi ne/rieši.
Občan znamená, že máš nielen práva, ale aj povinnosti. Jedna z našich povinností je starať sa o to, čo sa v tejto republike deje. Napr. ak nie som spokojná s tým, čo sa deje v obci, kde žijem, dvihnem si zadok a idem podebatovať so starostom. Minimálne to urobím.

Kritizovať druhých a nič nerobiť je smiešne jednoduché.

Mam taky pocit,ze ty si na konci tej krivky tych extremne premudrelych 0,2% ... Neviem,naco sa stale opakujes myslim,ze tato tema uz bola davno ukoncena...

Ilvanka, čaro je v tom, že nielen ty si sem môžeš vkladať svoje úvahy, ale aj ktokoľvek iný - vrátane mňa ;-).
Diskutovať tiež môže kto len chce do aleluja, miesta je tu dosť :-).

...myslim,ze tato tema uz bola davno ukoncena...

A ešte - ťažko diskutovať v téme, ktorú si vymazala ;-).

A ZE ROMOVIA,ZIJU V PODMIENKACH KTORE IM PRIPRAVILA BIELA VACSINA? ? ? CÓŽÉ? K TOMU NEMAM CO POVEDAT (RADSEJ)

Ilvanka, to, že sa to tebe nepáči, ešte stále neznamená, že to nie je fakt.
Prečítala si si vôbec tie linky? ;-)

Ale ano pochopitelne citala...,ale mna nezaujima minulost kocovnikov.Kocovali vsetci nielen cigany.NEMUSIME SA PRISPOSOBIT,ALE Spravili sme to.A PRECO??!(OK,TAK Ja mam Plan,chovajme sa ako tych 90neviem kolko % romov ANARCHIA)

Ale už som ti raz napísala (v tej tvojej zmazanej diskusii), že my sme kočovali pred desiatkami tisícmi rokov a usadili sme sa sami, z vlastného rozhodnutia.
Cigáni kočovali ešte pred 50-timi rokmi a donútili sme ich usadiť sa.
Trošku rozdiel ;-).

Ty máš plán, ktorý je záväzný len pre teba. Nik nie je povinný skákať tak, ako si si ty teraz zmyslela.
Ak chceš, tak sa choď správať ako Cigánka. Ale pred týždňom si akosi nechcela s nimi meniť. Už si to prehodnotila? :-)

Teraz máme systém, ktorý nás kontroluje už pomaly vo všetkom. Nie je však nutný plynulý prelet z jedného extrému do druhého - k anarchii.
Tvrdíme o sebe, že sme najinteligentnejšie bytosti na Zemi, tak by bolo fajn, keby sme sa tak začali konečne aj správať a začali žiť tak, aby to vyhovovalo všetkým, nielen bielej populácii.

Ten plan som myslela ako pre teba v uvodzovkach.Ja mam krasny zivot a urcite by som si ho nechcela menit s nikym,toboz nie s ciganom. :-)

Použila si pri tej výzve prvú osobu množného čísla - chovajme sa - teda ty + všetci ostatní, ktorí si to prečítajú. Ono je hlavne v písomnom prejave vhodné vyjadrovať sa presne, ak si myslela konkrétne mňa, bolo na mieste použiť druhú osobu jednotného čísla - chovaj sa.

A už som ti navyše odpovedala - ty máš plán, ktorý je záväzný len pre teba. Nik nie je povinný skákať tak, ako si si ty teraz zmyslela.

A áno,nemusi sa nik prisposobovat,sme vsetci slobodny,ale bohuzial nas krasny sistem,nielen u nas,ale na celom svete,nam nedava na vyber...Ak chces jest,byvat, a pod. musis pracovat.A ak nie, tak chod niekam na nejaky ostrov,ci dzungle a tam ti bude fajn .Na svete je vela kmenov,zije sa im tam fajn,maju vsetko,pre nas nic a su stastny...

Ilvanka, mne je fajn, mám všetko, čo považujem za dôležité a som šťastná :-).
Ono sa to totiž dá zvládnuť aj v tomto šialenom systéme.

Ale nejde to súčasne s tým, že má človek v živote nenávisť, závisť, výsmech, vyvyšovanie sa, ponižovanie, odsudzovanie a tak ďalej a tak podobne.

Aj ja mam nastastie vsetko,ved aj som sa riadne nadrela v zivote a este naderiem...A DA SA VSETKO V TOMTO UPONAHLANOM A skazenom SVETE.URCITE SI VIDELA FILM MATRIX ...pripada mi to ako nas svet ...sme len podaktory ubohe babky,stroje v rukach ktore nas riadia...( ..sloboda je krasny pocit...)

Zlá správa - my žijeme v Matrixe, len si to kopec ľudí akosi ešte stále nevšimlo :-).

A ze kto si tu z koho robi srandu....Pocuvaj a nevolas sa ti nahodou orig.menom Vasiliska? :-D

Nie, som Anka - mám to aj v profile :-) .-) :-).
A znova ti zopakujem, čo som ti už raz písala - ak sa niekomu posmievaš, či rovno vysmievaš, nie je to "svedectvo" o tom dotyčnom, ale len a len o tebe a tvojom videní druhých a sveta celkovo.

To nebol vysmech,ale stuchnutie.U MNA DOST PODSTATNY ROZDIEL...

Nuž, cez písmenká sa prenáša len 7% informácií. Takže ak ty opakovane (zatiaľ nejakých sedem krát, či tak nejako) "pošťuchuješ" do mojej údajnej premúdrelosti, tak to veľmi priateľsky a vľúdne nepôsobí.
Navyše mám veľa krát overenú skúsenosť, že ľudia zvyknú "pošťuchovať", posmievať sa a vysmievať vtedy, ak sa z nejakého dôvodu sami necítia "dostatoční". Čo nemusí byť tvoj prípad, samozrejme :-).

Inak, akosi sme sa nedočkali od teba v tom tvojom príspevku, kde si tak rázne "ukončila" diskusiu, kto sú pre teba tzv. ľudia (aby sme sa aspoň čiastočne vrátili k téme tohto príspevku...)

Blog som zmazala z dovodu,ze po neviem kolkom stom prispevku stale toho isteho opakovania sa to uz nemalo ziaden zmysel...A Nemyslela som len tych neprisposobivych(romov)

Vieš, mňa fascinuje, ako si niekto berie právo rozhodovať o tom, čo pri diskusii má alebo nemá zmysel, a navyše bez rozpakov zmaže spolu so svojim príspevkom aj kopec komentárov od iných užívateľov. Keď nič iné, je to veľmi povýšenecké.
A tiež je to určitá známka toho, ako dotyčný mažúci vníma druhých.

Takze po 1)Mna vobec netrapi kto si omne co mysli(ludia,co ma poznaju,vedia svoje a ja pochopitelne tiez.) 2)Myslim,ze to stve len teba,lebo som ti asi vymazala tvoje mudre uvahy,tak si si ich preniesla sem do svojho vlastneho blogu.3)Niet co dodat

Ilvanka, nemusí ťa trápiť, čo si druhí o tebe myslia, to je fakt.
Na druhej strane - priamo aj nepriamo to ovplyvňuje tvoj život, takže nejaký tvoj záujem by si to vcelku zaslúžilo.

Nič ma neštve, len nemám rada, ak niekto rozhoduje za mňa. Ak som tu raz niečo napísala, tak som to urobila preto, lebo som mala na to nejaký dôvod. Ty si rozhodla, že to to tu nebude, lebo to jednoducho vymažeš.
Smola :-).

Inak, krásne tu v praxi predvádzaš presne to, o čom píšem - odsudzovanie, povýšenestvo, netoleranciu, zhadzovanie druhých.
Ide ti to naozaj perfektne :-).

Mimochodom, aj ja som podľa teba tzv. človek?

Vidis presne to, co som vravela,nema to zmysel...UVAZUJ SI TU SVOJE MUDRE UVAHY...Ide ti to velmi dobre...

Vidis presne to, co som vravela,nema to zmysel...UVAZUJ SI TU SVOJE MUDRE UVAHY...Ide ti to velmi dobre...

Tak skúsim inak, IIvanka...

Pred týždňom si sem vložila svoj príspevok o čistej stránke a o tom, že sa ti nepáči, že sem chodia tzv. ľudia. Nielen ja som tam písala, že tvoj pohľad asi nebude tak celkom košér, a nielen ja som sa ťa pýtala, čo si vlastne tými pojmami myslela, a ako by si chcela dosiahnuť zmeny.
Odpovedí sme sa doteraz nedočkali. Len zmazania tvojho príspevku, čím si dala na známosť - ak si neviem svoj názor obhájiť, tak to zmažem a vybavené, budem sa tváriť, že to neexistovalo.
Však OK, tvoja vec.

Začala si však písať aj sem, presne takým istým štýlom, a znova neodpovedáš.
Nuž, nemusíš - len vieš, ono to tak trošku divne pôsobí, keď miesto argumentov a aspoň nejakých návrhov na riešenie vypisuješ "oponentom" len "poštuchnutia" a frflanie na ich spôsob prejavu. Potom to vyzerá tak, že síce usilovne protestuješ proti "neprispôsobivým", ale pritom sama sa akosi nevieš prispôsobiť tomu, čo sa tu deje.

Pritom na neprispôsobení sa tomu, čo mi nevyhovuje, a na proteste ako takom nie je nič v neporiadku.
Lenže ak to zostane len pri neprispôsobení a pri proteste, bez aspoň minimálnej snahy o pozitívnu zmenu, tak je to len urazený a urážajúci výkrik do tmy.

Americký teológ, filozof a predstaviteľ politického realizmu Reinhold Niebuhr povedal: Bože, daj mi pokojnú myseľ, aby som prijal veci, ktoré zmeniť nemôžem. Daj mi silu, aby som zmenil veci, ktoré zmeniť môžem. A daj mi múdrosť, aby som rozlíšil jedno od druhého.

Na túto stránku môže písať ktokoľvek a čokoľvek - je to verejná webová stránka. Ak niekto napíše niečo, čo nie je v poriadku, je tu admin, a ak treba, tak maže.
Skús násť pokojnú myseľ, aby si to prijala.

Ak chceš zmenu, daj návrhy, ako na to. A potom skús nájsť silu, aby si to naozaj (aspoň čiastočne) zmenila. Lebo iba dirigovať druhých, ako ne/majú niečo robiť, je o ničom - nikto nie je povinný ti len tak vyhovieť.

Alebo aspoň skús nájsť múdrosť, aby si vedela rozlíšiť, čo je v tvojich možnostiach a v tvojej kompetencii, a čo už nie.

Ak ti tak veľmi prekážajú moje písmenká a moje názory, skús s tým niečo u/robiť.
Alebo sa prispôsob a prijmi to.
To sú totiž jediné dve riešenia, ktoré sú rozumné.

podla mna bolo dobre,ze sa ten predchadzajuci blog vymazal.Tiez som tam mala svoje prispevky a vobec mi to nevadi.ved kopec zien,si maze blogy,ci prispevky.skor mi pripada,ze tento blog je nepriamo namiereny na pani ci slecnu ivanku.skor mi to pride ako od vas provokacia a vyvolavanie niecoho podla mna zas nezmyselneho.Nic v zlom,ale je to len o vas dvoch.

Nie, Kvetka, tento príspevok je o tom, že na PD sa stále dokola odsudzujú a posudzujú tzv. ľudia, stále dokola sa tu rieši, čo sem patrí a čo nie, kto je ako "vhodný" a kto nie.

Ja som nesmierne zvedavý človek a naozaj by ma zaujímalo, o čom to vlastne píšete, lebo akosi nerozumiem, kde ste nabrali právo takéto niečo vyhlasovať.

Ilvanku som nijako nežiadala, aby sem písala, bolo to jej slobodné rozhodnutie. Ak tento príspevok niekto vníma ako provokáciu, je to jeho vnímanie, nie moje.
Ja som sem písala s úmyslom vyjasniť si pojmy a dojmy a možno sa od niekoho dočkám rozumnej argumentácie, a/alebo zmysluplných návrhov riešenia.

no ja som vas nechcela urazit,ale naozaj mi to tak pride,tu nic nevyriesite,budete sa tu len osocovat a pod.skuste kandidovat na prezidentku a zmenit tento sistem,ved stale o tom len pisete.diskutovanim a hadanim v blogoch nic nezmenite.

Kvetka, neurazila si ma, a nikoho tu neosočujem. Píšem svoj názor.

Mimochodom, práve písaním na PD sa o niečo snažím. Napr. o to, aby sa aspoň čiastočne vrátila k pôvodnému zámeru, s ktorým bola táto stránka zakladaná.
A robím aj kopec iných vecí, aby sa tento systém zmenil :-). Kandidovať kvôli tomu na prezidentku akosi nepovažujem za potrebné - ide to aj inak, a podľa mňa lepšie ;-).

A ešte - prosím, nevykaj mi :-).

Nedávno mi vyprávěla moje sousedka, co se jí
stalo v supermarketu, kde pracuje.
Vzorná romská maminka koupila svému synovi školní tašku,
která stála 999,- Kč.
Na pokladně oznámila prodavačce, že na paragón z
pokladny chce razítko.
Paní za pokladnou se zvědavě optala nač.
Prý to potřebuje na sociálku a oni jí tam tašku proplatí.
A taky se tak stalo.
Došla na úřad s orazítkovanou účtenkou a tam ji
na dlaň vyplatili celou částku.
Uběhly tři dny a ona vzorná matka přišla do
supermarketu znova a chtěla tašku vrátit.
Prodavačky se ptaly, jestli je s taškou něco v nepořádku.
Prý je na kluka velká.
Musely jí vrátit 999,- Kč a paní spokojeně odešla.
Při otázce zda půjde teď na sociálku vrátit 999,- Kč
se jen hlasitě zařechtala a prodavačkám řekla :
\" Vy jste se asi zbláznily, ne?\"
A to je jen jedna z mála.
Kolik je asi takových vyčůraných spoluobčanů.
Jen by mě zajímalo, jak bych asi dopadla já,
kdybych přišla s účtenkou na sociálku a žádala o proplacení
školní tašky pro mé děti.
Přestože jsem byla samoživitelka, šla jsem z
výplaty do výplaty, nikdy jsem od státu nedostala ani korunu
navíc.
A věřte mi, že mi kolikrát bylo sakra krušno.
Je mi záhadou, čím si naši romští spoluobčané
zasluhují takovou péči od státu.
Dopadne to v naší zemi tak, že jen romové budou
rodit děti, protože mají jistotu, že se o ně stát postará ?
A co my ostatní, co naše děti ?
Budeme všichni jen dřít, aby se oni měli dobře ?
Někdy si říkám, že je to jen zlý sen a že se snad probudím.

Blankaj, v tomto štáte (a ani v Čechách, pokiaľ viem) nie je ani jeden príspevok od štátu, na ktorý by mali nárok len občania určitej farby pleti.

Ja som sa tu už pýtala viacerých - ak je rómom tak skvele, nemusia pracovať, majú byty zadarmo, od štátu tak ohromne vysoké dávky, nechcete si to vymeniť?

Cigáni nemajú žiadne vyššie dávky.Väčšina z nich má dokonca menšie ako biely,nakolko nesplnajú podmienky nároku na vyplácanie určitých dávok.To,žeby na slovensku žilo 90%neprispôsobivých rómov sa mi tiež nezdá pravdivé.Okrem východu žijú po celom slovensku.V našej oblasti sú cigáni,ktorým už celé desaťročia hovoria panskí cigáni.Prečo asi?Ich deti študujú,oni slušne bývajú a zveladujú svoj majetok prácou.U jedných takýchto som bola pre svoju dcéru.Spolu študujú a ak je tma,privezú mi dcéru domov,aby ju neprepadol nejaký bezdomovec.
Pred marketami je mnoho žobrákov.Lenže ani jeden cigán.Na jednom jarmoku som videla ked jedna cigánska rodina v tom meste žobrala,tento pán podnikatel im dal zadarmo obuv.
Títo cigáni netrpia tým,žeby nás odsudzovali,že my sme biely.Nažívame si v peknej komunite,kde nám už pribudla aj černošská rodina.
Kým cigáni kočovali,žili si spokojne.Občanom oprávali riad,vyrábali šindle,boli kováči aj kolári.
Tiež si myslím že im uškodili ked ich zoskupili do bytov a chceli od nich život aký ich nebavil.Teraz je riešenie takmer nemožné.Nechce sa tým v osadách učiť,pracovať,a zveladovať.Lenže to je aj problém bielych.Radšej budú žiť pod mostom,akoby si kôli útulku odriekli čučo.
Ja nedelím ludí podla farby pleti,ale podla toho,aký je to človek.A takto sú zvyknuté žiť aj moje deti.
Ja by som s nimi nemenila.Hlavne kôli zmýšlaniu ludí.Si cigán,tak si automaticky zlý.Majú ovela ťažšie sa presadiť ako my.

Ďakujem, Ziarovka, časť textu sem skopírujem - pre tých, ktorým sa nechce rozklikávať link:

V Slovenskej republike sa štátna sociálna pomoc viaže výlučne na splnenie zákonných sociálno-ekonomických podmienok. Je teda prístupná všetkým občanom v rovnakej sociálnej situácii, bez ohľadu na ich etnicitu. Z tohto dôvodu sú akékoľvek pokusy o vyčísľovanie „nadštandardnej spotreby“ sociálnych benefitov zo strany Rómov zavádzajúce a motivované zjavným protirómskym rasizmom.

V tomto mal Pan Slota pravdu...

Mikynuska, prosím ťa, v čom konkrétne mal podľa teba pán Slota pravdu?

Povacsine vo vsetkom co sa tyka neprisposobivych a to nielen romov...

No vieš, politikom ide len o to, aby ich ľudia zvolili a oni sa tak dostali ku korýtkam. A je im vcelku jedno, ako sa k nim dostanú - budú dokolečka točiť to, o čom si myslia, že to voliči chcú počuť. Pán Slota vsadil na nacionalistické a rasistické chúťky.

Odhliadnuc od toho, že to je mimoriadne nechutná taktika, je tu ešte aj taká "maličkosť" -politici mali vyše 20 rokov na to, aby vyriešili tzv. rómsku otázku. A voľajako sa furt nič nedeje.
Zrejme to bude tým, že ani jeden z nich nemá za suseda Cigána, takže ich to nepáli. Majú svoje korýtka, nič iné ich nezaujíma. Prečo by aj malo?

Čo sa týka Rómov, len si vyjedáme, čo sme si navarili. Moc nám to nechutí, nadávame a odpľúvame si, ale dobre nám tak.
Pokiaľ budeme dokola voliť takých ľudí, ktorým ide len a výlučne o vlastné blaho, a voliči ich zaujímajú len v predvolebnom období, tak si ani nič lepšie nezaslúžime, len takú mizériu, aká v tomto štáte (a nielen tu) je.

Ono je rozumné najprv si upratať pred vlastným prahom a nečakať, kým to príde upratať niekto iný. Zväčša sa totiž nedočkáme.
Ak mi niečo prekáža - riešim to. Možno nie vždy najlepšie, ako sa dá, ale aspoň niečo robím. To na začiatok vcelku stačí.

No ja som ho nevolila,ani nemienim,(o tom nebola rec)ale co sa tyka romov tak ma vo vsetkom pravdu.Chlapec to sice troska-dost prehana,ale ma recht...

To je vcelku jedno, či si ho volila. Fakt je ten, že je od vrchu po spodok vedľa ako tá jedľa, a ide mu len a len o to, aby "oslovil ľudí".
Aj keby sa dostal do parlamentu, zas by nič neurobil. Bol tam už X-krát a čo sa stalo? Ničového nič, akurát mal z nás svet srandu, čo za komická postavička nás to vo vláde akože reprezentuje.

Každý si žijeme tak, ako si ustelieme, nikto nás netúti si hádzať odpadky rovno pred dom, aby sme sa zamorili potkanmi...Sú aj slušní spoluobčania, čistí a pracovití, nie sú všetci z jedného súdka, chvála Bohu, tak ako iní.

Ukazte mi niekde na Slovensku osadu kde ziju (biely) tak ako romovia...

Bielych, ktorí žijú ako v osade, je viac ako dosť - len sa zvyčajne neobjavia v TV. Ak teda nie je Zámena manželiek.

Bieli ľudia nemajú patent na správny spôsob života. Rovnako ako čierni, žltí, červení, aj medzi nimi sú povaľači, lenivci, hlupáci, opilci, hulváti a násilníci.

Áno! Nájdu sa aj taky,aj budu stale,ale ako bolo predtým povedané-Ukážte nám osadu!!! Jaj!? Jednotlivci nasi humusaci boli aj budu,(to je vsade,ci je zlty - ruzovy)ale nemaju osady jak cigany a nezgrupuju sa tam jak nechcem povedat co...!,prenasaju choroby,nasim detom!(VASIM!) A PRECO? LEBO SU Hnily do prace,kradnu,znasilnuju,incest-to neuroby ani zviera! a pod. ZAPNEM SI SPRAVY A O COM TO JE? Stale len cigan ... A nehovor mi,ze moze za to stat...KAZDY SI JE STROJCOM ....

Stránky



Webová stránka Podajdalej.sk nepoužíva marketingové, analytické ani reklamné cookies. Žiadne cookies nezdieľa s ďalšími stranami. Webová stránka nepriraďuje cookies neprihláseným používateľom. Prihláseným používateľom prideľuje session cookies, ktoré slúžia na bezpečné prihlásenie a nijakým spôsobom nesledujú používateľa. Zásady ochrany osobných údajov

Main menu 2

Dr. Radut Consulting